Performances

Jag vill visa glimtar in till de världar jag skapar, in i berättandet, dans och gestaltning.
Föreställningarna presenteras här i kronologisk ordning.

Bakgrundsbild: Elisabeth Heilmann Blind

Angerlarsimaffeqanngitsoq
– the homeless

Bild: Dan Jåma

Spelningar

Fler föreställningar av Den hemlösa
kommer inom kort!

Läs mer om föreställningarna under ‘aktuellt’.

Shamankvinnan Meqqu, från ett litet samhälle i Västgrönland, får till uppgift att resa ut på sitt livs resa till den stora världen »Sila« och hämta tillbaka en ung mans själ som har gått förlorad. Under resans gång går något fruktansvärt fel och hon hamnar plötsligt i en fängelsecell i Danmark 1978.

I samma cell vaknar en ung man upp.

Verket är en högst personlig berättelse om att misslyckas i livet och gång på gång falla offer för sig själv och sina omständigheter men trots detta resa sig och gå vidare och leva det liv som är menat att levas. Berättelsen är fiktiv men är starkt inspirerad av Elisabeths egna erfarenheter genom många generationer tillbaka i det gamla Grönland och fram till idag. När vi här möter »Den hemlösa« är det som en dansperformance dansad av Elisabeth med scenografi och stämningar skapade genom ljusdesign.

Bakgrundsbild: Akvafjell

Ide och synopsis: Elisabeth Heilmann Blind
Koreografi och Dramaturgi: Ada Einmo Jürgensen
Dansare: Elisabeth Heilmann Blind
Kompositör: Tuomas Rounakari
Jojk: Lars Henrik Blind
Ljusdesign: David Andersson
Kostym: Norlands teatret i Mo I Rana
Språkcoach: Inga Hansen

Ett speciellt tack till Kulturskolan i Kiruna,
min mentor Stina Yadav Olsson och Urfolksspår.

Sinte gamle samedamer

en danseforestilling om å være voksen kvinne i Sápmi, med Stina Rávdná Lorås, Ada Einmo Jürgensen og Elisabeth Heilmann Blind.

Bild: Torgrim Halvari

Sinte gamle samedamer er ment å være en hardtslående kunstfaglig knyttneve rettet mot stigmatiseringen av urfolkskvinner og av godt voksne kvinner generelt. Musikalsk, forførerisk, rasende og sensuelt, vil vi utfordre myter og normer knyttet til kvinner over en viss alder, samt kvinner av samisk opphav og tilknytning. Vi ønsker å gi kvinner fra hele Sápmi en stemme, helt fra brølet fra dypet til en stille hvisken.

Vi vil lage en danseforestilling som tar for seg kvinneroller og voksne kvinner i Sápmi sine utfordringer og kampsaker. Forestillingen vil baseres på dyptgående intervjuer av kvinner i ulike deler av Sápmi. Dokumentasjon fra intervjuer og arbeidsprosess vil bli presentert både som fotoutstilling og i bokform, og senere oppbevart og formidlet via Samisk Arkiv.

I dette prosjektet vil vi bli kjent med ulike kvinner i Sápmi og undersøke den samiske kvinnerollen både i samisk og i norsk kontekst. Hvordan er det å være en samisk kvinne i de norske og i de samiske delene av Sápmi? Hvilke utfordringer er det vi møter som samiske kvinner i dette samfunnet? Har samer i ulike deler av Sápmi ulike utfordringer? Støtter vi hverandre? Er vi på samme side? Hvilke saker er det vi kjemper for? Kjemper vi for de samme tingene? Hvordan er det å være voksen kvinne i Sápmi? Hvilke stigma opplever godt voksne kvinner i det norske samfunnet generelt? Hvilken innvirkning har årene vi har levd på våre liv? Hvordan oppfatter samfunnet oss? Hvordan tror vi at samfunnet ser oss?

I forestillingen vil vi med utgangspunkt i det innsamlede materialet jobbe med ord, stillhet, bevegelse, kropp, rytme. På hvilke måter påvirker det livet vi har levd kroppen vår, ikke nødvendigvis alderen, men de opplevelsene vi har hatt. Finnes det en genuin samisk livsstil, et fellesskap for alle samiske kvinner, eller er vi for fjernt fra hverandre? Er vi på samme side, eller kjemper vi mot hverandre? Gjennom tekst og evt lydopptak vil vi formidle stemmene til de kvinnene vi har snakket med. Stykkevis, helhetlig eller intimt.

Et relevant område for utforskning vil også være å finne en måte å ta tilbake vår seksualitet på og gjøre den til vår egen. Seksuelle overgrep har lenge vært et problem i det samiske samfunnet. Vi ønsker å undersøke både årsakene til dette og konsekvensene det har hatt på samiske kvinners opplevelse av egen seksualitet. Kan vi gjøre seksualitet til et symbol på egen styrke, uten å objektifiseres. Synet på eldre kvinners seksualitet og forholdet til egen kropp vil også bli undersøkt.

Läs mer om föreställningen på DRAUG PRODUKSJONER

Bakgrundsbild: Torgrim Halvari

Idé, manus, koreografi & produsent: Stina Rávdná Lorås
Medskapende dansere: Ada Einmo Jürgensen
& Elisabeth Heilmann Blind
Fotograf: Torgrim Halvari
Medkoreograf: Yaniv Cohen
Teknikk: Lorents - Christian Ryan
Co-produsent: DansIT
Støttespillere: Norsk Kulturråd, Daiddafoanda, Samisk arkiv,
Trondheim Kommune, Trøndelag Fylkeskommune